Claus zat fout

Waarin een klein land groot kan zijn. De stropdas wordt door de Nederlandse staat keihard gepromoot. Nog een jaartje en we hebben er allemaal een om. En terecht. Want er is niets mooier dan die band om je nek voelen. Door Nico Dijkshoorn

Die symboliek is belangrijk. We zijn niet vrij, en een wurgend dessin vlak onder onze dom lullende mond herinnert ons daaraan. Het is jammer dat Prins Claus een aantal jaren geleden roet in het eten gooide. Dr. Bibber gooide tijdens een dankwoord heel theatraal zijn stropdas de zaal in en riep iedereen op zijn voorbeeld te volgen.

Wat vaag gelul er bij over ´vrijheid´ en ´losheid´, maar de waarheid was natuurlijk gewoon dat hij hem zelf niet meer kon om kon knopen. Dat duurde uren. Dan hoorde Beatrix wat gemurmel uit de slaapkamer en daar lag hij weer, in zijn eigen das gerold.

Bos
Maar goed, dat hebben we allemaal achter ons gelaten. De stropdas, hij mag weer en hij moet weer. Wouter Bos heeft dinsdag zowel in de eerste als de tweede kamer, via de voorzitter, het verzoek gekregen of hij voortaan een das wil dragen.

Als je dat leest ben je trots dat je in Nederland woont. Daar waar men hoofd van bijzaken kan scheiden. Stront in het water, Marokkanen slopen lachend een heel voetbalveld en fluiten door het volkslied heen, steeds meer mensen hangen tegen de armoedegrens aan, over een jaartje of vijftig staan we tot ons nek in het water, bestuurders pakken miljoenen aan oprotpremies en wat deed de voorzitster van de eerste kamer? Die deed ludiek. Ze had een stropdasje gekocht voor Wouter. Lekker gek wijf.

Maar toch, veel dingen zouden anders zijn gelopen als de stropdas nog hot was. Ik zeg: verplicht vrouwen ook een stropdas te dragen. Kijk naar dat gedoe met die gorilla. Als zijn slachtoffer een stropdas om had gehad, dan had hij haar niet aan haar nekvel door die tuin hoeven te trekken.

Maar nee, mevrouw moest provocerend met een blote nek voor dat raam gaan hangen. Dan vraag je er om. Met een stropdas had hij haar een paar keer boven zijn hoofd kunnen slingeren en als een baal bedorven meel ergens in een hoek van het park kunnen donderen.

Seedorf
Seedorf, die had de Champions League finale natuurlijk gewoon met een stropdas om moeten spelen. Dirk Kuyt, je ziet het niet meteen aan hem af, maar dat is ook een echte stropdasjongen. Kuyt, die er nog steeds uitziet alsof hij tijdens het kopen van een pondje paling per ongeluk het veld is opgelopen, die kan veel gaan betekenen voor de stropdas.

De zwerver in Eindhoven, die onlangs door militairen in elkaar is gerost, die had nu gewoon lekker in de zon kunnen zitten bedelen als hij even snel een stropdas had omgedaan. Zo makkelijk is het.

Trots
Dat is het hele idee. Je bent niks, je zult nooit wat worden maar een goede stropdas doet je gloeien van trots. Wat maakt het uit of Wouter Bos na 100 dagen communiceren met de onderkant van de samenleving iets te melden heeft over beleid en oplossingen.

We luisteren pas als hij een das draagt. Als hij lekker proletarisch wil doen, dan laat hij zich maar naturaliseren tot Peruaan en regeert hij in een hema-trui. Maar niet hier!

Bush
Jammer dat Jaap de Hoop Scheffer het nog niet helemaal begrijpt. Die poseerde eergisteren apetrots naast President Bush. Hij mocht een nachtje blijven slapen op diens landgoed. Mooie foto. Een doodsbange Bush naast een kinderlokker. Maar… allebei geen stopdas.

Dat vond ik niks voor Jaap. Die heeft gedacht, weet je wat, die gek van een Bush gaat lekker casual op een mountainbike door het bos scheuren, ik doe mijn das ook maar af. Fout! Hier had Nederland eindelijk eens een rol van betekenis kunnen spelen.

Jaap had George in de keuken van het landhuis een klap met een asbak op zijn achterhoofd moeten geven en snel een das om moeten strikken. Wat zou dat niet leuk zijn geweest, George Bush, dom lachend, met een das vol molentjes op de foto. Gemiste kans.