De stropdas voorbij

 

Hij was de gemaal van onze Majesteit, maar bovenal een erudiet man met humor, en dit ondanks het keurslijf waarin Prins Caus der Nederlanden zich na zijn toetreden tot het Koninklijk Huis vaak geperst voelde. Door: deOndernemer – Charles Zwarts

Humor en ‘halsband’ kwamen op 9 december 1998 tezamen bij de uitreiking van de prijzen van het Prins Claus fonds voor Cultuur en Ontwikkeling toen hij tijdens zijn speech met veel verve zijn stropdas losknoopte en de zijden cravate met een achteloos gebaar voor de voeten van zijn echtgenote op de eerste rij wierp. En hij sprak de legendarische woorden: ‘Stropdasdragers aller landen verenigt u, werp het touw af dat u hindert. Zet uw nek op het spel. Bevrijd u en waag u in het openboorden paradijs!’ Vele hoogwaardigheidsbekleders in de zaal volgden onmiddellijk zijn voorbeeld. En sinds ‘the declaration of te tie’ is de stropdas nooit meer de oude geworden.

De dresscode voor de heren is nu eigenlijk: stroploos door het leven. Werkelijk het openboorden paradijs. Mannen met strop worden gewoon met de nek aangekeken. Wanneer je met een halsbinder voor bij een potentiële klant ten tapijte verschijnt ben je bij voorbaat al kansloos. Afgeserveerd nog voor de koffie is opgediend. De opdrachtgever in spe zal het niet recht in het gezicht zeggen, maar z’n lichaamstaal zal boekdelen spreken. Uiteraard even een prietpraat, maar hij wil de koffie eigenlijk linea recta in de keel gieten. Wegwezen, zaken doe je anno 2008 niet met de strop om de nek. Met lichte pareltjes op het voorhoofd krijgt de man achter zijn bureau al visioenen van het faillissement van het eigen bedrijf wanneer hij in zee zou gaan met zo’n touw. En over touw gesproken…

Succesvolle zakenlieden doen ‘t dus zonder de voorbinder. Neem een Aad Ouborg van Princess of Hans Breukhoven van The Free Recordshop. Het zijn stroplozen. Zelfs advocaten, notarissen en accountants, toch meestentijds van de gedegen kant hebben ‘het ding’ massaal afgezworen. Grijze pakken, blauwe blazers, jawel, maar no way het hangsel waarop alleen maar vlekken kunnen komen. En je merkt ook dat ‘t herengilde het dragen van de strop niet meer gewend is. Als het gedwongen – meestal door de partner – toch niet anders kan dan is duidelijk dat het knellend gehalte hoog is. Men gaat aan boorden trekken en de das regelmatig nog eens extra recht hangen. ‘Zie eens, ik draag keurig mijn apparaat. Alleen, in negen van de tien gevallen hangt het ook nog eens niet op de juiste lengte, waardoor de vlag op de modderschuit nog eens extra wordt geaccentueerd.

Onlangs was ik op een openingsfeest van een hotel in onze regio. De genodigden aanschouwd en geconstateerd dat mijn aanname wel klopt. En de andere 10 procent: eigenlijk foute dassen bij de rest van de kleding.

Ondernemende heren, we zijn in de tijd van zakelijke kleding en de bovenste knoop los. Zo doe je business. Over het geheim van succesvol zakendoen, onder andere op het gebied van etiquette gaat deze uitgave van de Ondernemer. Prins Claus was de man avant la lettre. Ondernemers, we zijn de stropdas voorbij, gewoon zoals je bent business bedrijven.