Tips en Trucs

Wanneer je wat vaker een stropdas hebt gedragen, zul je ongetwijfeld opmerken dat er dat je stropdas begint te slijten. Daarom willen we jullie wat tips en trucs geven om goed voor je stropdas te zorgen zodat je hem nog voor lange tijd kunt dragen !

  • Hoe je stropdas uit de knoop te halen?

Een veel voorkomende fout bij beginners is om de knoop niet meer uit je stropdas te halen. In plaats daarvan maak je de lus net groot genoeg om je hoofd erdoorheen te halen en hang je hem zo terug in de kast of over de rugleuning van een stoel. Dit is het slechtste wat je bij een stropdas kunt doen. Wat je echt moet doen is de knoop uit je stropdas halen. Echter er is nog een tweede zonde en dit doet het grootste gedeelte van Nederland, je komt thuis en rukt die stropdas van je nek. Of al eerder in de auto ! Als je hiermee doorgaat is hij binnen de kortste keren versleten!

In plaats hem van je nek te trekken, begin gewoon achteraan zoals eerder beschreven in het stappenplan onder het knopen van je stropdas. Dus van stap 7 naar 6 naar 5 etc. Deze stappen zullen er echt niet voor zorgen dat je je wat minuten bespaart in de avond, maar het zorgt er wel voor dat je stropdas een stuk langer zal meegaan en je geld bespaart voor op korte termijn een nieuwe stropdas.

  • Hoe snel af te komen van de kreukels in je stropdas?

Nadat je je stropdas hebt afgedaan, vooral als je stropdas van dik en zwaar zijde is gemaakt, zal het je opvallen dat er kreukels zitten die ervoor zorgen dat je stropdas er slordig en gebruikt uit laat zien. Zelfs als je hem maar voor een paar uur hebt gedragen.

Er is methode om dit na een nacht slapen te verhelpen. Het enige wat je doet is de stropdas om je hand heen te wikkelen en deze op een tafel of in een la te laten rusten. Voor de mensen die zich bij deze uitleg geen voorstelling kunnen maken heb is er een afbeelding toegevoegd.

Stropdas oprollen

Al na een paar uur zul je zien dat de meeste kreukels verdwenen zijn en je stropdas er weer als nieuw uit zal zien! Trouwens, door op deze wijze je stropdas op te rollen is meteen een prima manier om ze op bergen, ook als je op reis gaat.

  • Hoe om te gaan met vlekken?

Een moment waar elke persoon zich zorgen over maakt als hij of zij een stropdas draagt is om vlekken te krijgen op de stropdas. En terecht als je je realiseert dat 9 van de 10 vlekken permanent je stropdas verruineren. Vooral bij stropdassen van zijde zijn vlekken van koffie, cola of ketchup erg lastig te verwijderen.

Omdat zijde een erg gevoelig materiaal is zal een vlekkenverwijderaar de vlek alleen maar erger maken. Ook door de stropdas te wassen zal de vlek niet zomaar verdwijnen. Een vaak gebruikte methode is om de stropdas netjes op te rollen en in een leeg potje te stoppen met wasbenzine. Een aantal keer goed schudden en minimaal 10 minuten in het potje laten zitten. Daarna goed uithangen. Mocht dit niet werken dan is het enige alternatief om de stropdas naar de stomerij te brengen. Het stomen zal de vlek waarschijnlijk wel doen verdwijnen. Het enige nadeel is dat de glans en soepelheid van de stropdas zal verdwijnen.